Välkommen till AIK, Markus Åkerblom!
Publicerad: 2024-04-16
Herr
AIK har fått en ny huvudtränare – Markus Åkerblom har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över två säsonger.

Åkerblom byter nu Schweiz mot Sverige och lämnar HC Thurgau då han tar över uppdraget som huvudtränare för AIK.

Han inledde tränarkarriären i moderklubben Östersunds IK och har därefter bland annat hunnit leda Björklöven, Leksand och Tre Kronor som assisterande tränare innan det bar av till HC Thurgau i Schweiz. Efter två säsonger i den schweiziska klubben står det klart att hans tränarkarriär kommer att fortsätta i svartgul tjänst i AIK. 

– Först och främst är det en oerhört stor ära över att få frågan om att vara en del av AIK och AIK-familjen. För mig är varumärket AIK ett av de absoluta största i svensk idrott och att få vara en del av det och att vara en AIK:are känns väldigt hedrande och ärofullt, säger Åkerblom

Vad är det för huvudtränare som nu kommer in till klubben – hur skulle du beskriva dig själv som ledare och person?

– Jag är en ledare som tror på att klubbhjärta, identitet och kultur spelar en stor roll för att bli framgångsrika över tid och som lag vill jag se att man kontinuerligt jobbar hårt för varandra. Som tränare vill jag jobba aktivt och tydligt med delaktighet, då det är väldigt viktigt för mig att spelargruppen hålls delaktig och är involverad i det vi ska jobba med framöver. Självklart kommer jag att vara drivande och ledande i att staka ut vägen framåt, men jag tror att framgång nås genom att spelarna upplever att man känner sig medverkande och kan påverka processer från start. 

Åkerblom är en erfaren tränare och har varit aktiv i diverse olika roller i svensk hockey under hela sitt liv. Efter att han lämnade Tre Kronor var det dags att lämna Sverige och för första gången arbeta med och leda ett lag utomlands, då han gjorde flytten till Schweiz och HC Thurgau som spelar i landets motsvarighet till HockeyAllsvenskan.

– Som person är jag nyfiken och vill hela tiden utvecklas och sätta mig själv i utmanade miljöer och det var nyttigt att få komma utomlands och ta del av en annan kultur och andra miljöer, jag har lärt mig mycket under tiden i Schweiz och är nöjd över åren vi haft här. Klubben jag kom till var ett lag med unga spelare och en mindre budget, men vi lyckades ändå ta oss till semifinal samt kvartsfinal vilket absolut var mer än vad man kunde förväntat sig givet förutsättningarna. 

När vi stämplat ut de här säsongerna har vi gjort det med en känsla av att vi verkligen kramat ut exakt allting. Man kan summera med att de senare åren även inneburit en personlig resa för mig och att nu få komma tillbaka till Sverige och leda AIK känns helt rätt i tiden. 

Åkerblom har inte hunnit göra flytten tillbaka till Sverige och Stockholm än men har inlett arbetet med att skapa sig en djupare förståelse för hur AIK uppträtt på isen senaste åren. 

– Jag håller just nu på att sätta mig in i AIK och kommer inom kort kartlägga allting kring klubben i minsta detalj. Men som lag är min upplevelse utifrån att man haft ett homogent lag och att man lyckats skapa tighta grupper fyllt av starka ledare och att man har haft en grupp som trivts med varandra. 

Den nya huvudtränaren utvecklar om vilken slags hockey han vill jobba för att AIK ska spela framöver. 

– För mig ska AIK som klubb och lag stå för en snabb och välspelad samt fysiskt hockey och det är attribut som jag vill att vi ska jobba hårt med framöver. 

Blomqvist och Stillman har lagt en bra grund och gjort ett starkt jobb med att sätta den kultur man vill att AIK ska stå för. 

– Jag har absolut detaljer i spelet som jag kommer att vilja sätta min prägel på inom kort, men jag behöver först och främst göra en heltäckande kartläggning och analys av de senaste säsongerna och sätta mig in i allt på djupet, innan jag presenterar något för spelarna. 

AIK Hockey har en plan och målsättning om att ta sig tillbaka till SHL och Åkerblom ger sin syn på den svartgula ambitionen om att ta klivet upp till högstaligan. 

– Vägen tillbaka till SHL är så klart inte bara en fråga för oss utan det är även 13 motståndare som vill samma sak. För mig är det inget hokus pokus och det finns inte heller någon magisk formel utan det är genom hårt arbete, långsiktighet och kontinuitet som vi ska nå framgång. 

”Har varit på fel sida”

Vad ser du mest framemot nu när du snart gör flytten över till Stockholm och ansluter till laget? 

– Jag längtar verkligen tills att få komma in på ett fullsatt Hovet och att leda laget framför alla otroliga supportrar, det är det jag ser framemot mest. Jag har kommit in på ett fullsatt Hovet och Globen tidigare men alltid på fel sida så att säga, det ska bli otroligt kul att få komma in på rätt sida och ha alla AIK:are i ryggen, avslutar Åkerblom. 

Sportchef Persson om att jakten på en ny huvudtränare nått vägs ände och att man landat i att ge uppdraget till Åkerblom.  

– Markus är en person jag känner väl sedan tiden i Leksand och i de stora ramarna har vi en samsyn i hur vi vill att AIK ska spela hockey och Markus kommer kunna hjälpa till med att utveckla och förbättra det spelsätt vi har börjat jobba med senaste året. Vi kommer att bygga en ledarstab som är lite annorlunda uppbyggd än tidigare och det kommer vara mer specifika arbetsuppgifter på de runtomkring honom. I den ledarstaben kommer Markus med sin rutin och erfarenhet också kunna hjälpa till med att utbilda samt utveckla sina assisterande tränare  och inte bara spelarna, så att helheten blir bra för AIK, säger Persson

Vi säger varmt välkommen till AIK Markus Åkerblom!

Kontraktet är ett tvåårskontrakt skrivet över säsongen 25/26 

Notera att en längre intervju utkommer när Åkerblom genomfört flytten till Stockholm och AIK. 

Huvudtränaren presenteras i samarbete med vår partner Ställningsarmén.

AIK Hockey